fbpx

Welke vragen stel jij tijdens jouw sollicitatie?

Traineeship

Bijna klaar met je studie en op zoek naar een mooie startersfunctie? Of ben je al wat verder in je carrière, maar ben je toe aan een nieuwe uitdaging? In beide gevallen ontkom je er niet aan: solliciteren. En dat kan best spannend zijn. Want hoe zorg jij ervoor dat je een goede indruk achterlaat? Sollicitanten hebben vaak de neiging om de sollicitatie op zichzelf te betrekken: waarom is het voor míj een goed idee om hier aan de slag te gaan? Maar draai het eens om: waarom is het een goed idee voor de werkgéver om jou aan te nemen? Hiertoe is het nuttig om de juiste vragen te stellen aan je potentiële nieuwe werkgever. Zoek naar de brug tussen wat zij vragen en wat jij te bieden hebt. Vermijd oppervlakkige vragen, zoals hoe het opleidingsprogramma eruitziet, en stel enkel scherpzinnige vragen. Hieronder nemen we er een aantal met je door.

Een vraag die zowel voor jou als de werkgever duidelijkheid verschaft, is hoe snel je kan bijdragen aan het team. Focus hierbij op de organisatie van het werkproces binnen het team en waar jouw rol hierin ligt. Wat verwachten ze van jou en wat is het belangrijkst? Naast dat het ambitie toont, schept het ook voor jou ook verwachtingen voor de eerste periode.

Een andere verklarende vraag is wat aankomend jaar de belangrijkste aandachtspunten en projecten van het team zijn. Het geeft een duidelijk beeld van hoe de functie er het komende jaar uit gaat zien en waar je je mee bezig gaat houden. Dergelijke projecten zijn concrete voorbeelden van de specialisaties van het team waarin je gaat werken.

Ook is het fijn om te weten wanneer het team goed heeft gepresteerd. Om duidelijke verwachtingen te scheppen ten aanzien van jouw rol en jouw team, moet je goed begrijpen wat succes betekent voor het team, maar dus ook waar het team op wordt afgerekend.

Als laatste maak je zeker een goede indruk als je vraagt waar de werkgever vindt dat je over een jaar moet staan. Hierdoor geef je aan dat je vanaf het begin proactief wilt bijdragen aan hun verwachtingen. Wat zijn hun ideeën over de ontwikkelingen die je moet doorgaan en hoe kun jij hier zelf aan werken?

Stel de vragen door het gesprek heen en wacht niet tot het einde. Spreek vanuit jezelf en maak geen assumpties van de functie zonder dat je het op jezelf betrekt. Houd controle over het gesprek om lastige tegenvragen te voorkomen. Dit doe je door zelf al met goede voorbeelden te komen, waaruit zowel inhoudelijke kennis als sociale vaardigheden blijken. Komt er een tweede gesprek? Mooi! Zorg er dan voor dat je een beknopte herhaling kan geven van het eerste gesprek. Dit laat zien dat je de functie echt begrijpt en zorgt voor een verdiepende slag tijdens het tweede gesprek. Een absolute no-go? Vragen wat jouw potentiële werkgever van het gesprek vond. Dit verzwakt je eigen positie en kan ongemak veroorzaken. Want uiteindelijk draait solliciteren maar om één ding: een goede indruk van jezelf achterlaten.

See our vacancies